Návod na ruční výrobu jednoduchých plošných spojů.

Občas potřebujeme jednoduchý plošný spoj, takže nám bude stačit tato rychlá ruční metoda.




Potřebujeme leptací roztok, tekutý písek (CIF), vhodný popisovač. V prodejnách s elektrosoučástkami prodávají popisovače přímo pro tento účel, také lze použít lakový popisovač s tenkým hrotem. Použitím běžného fixu nám hrozí že nám popis nevydrží leptací lázeň a spoje se nám podleptají.

Začneme s tím, že si na papír vytiskneme návrh plošného spoje v měřítku 1:1. Nezapomeňte, že může být původní návrh otočený zrcadlově, takový se hodí například pro přenos nažehlením, ale nehodí se nám pro tento případ. Vytisknutou předlohu vystřihneme.


Nyní vyřízneme destičku pro výrobu DPS (cuprextit) ve stejném rozměru jako předloha. Měď musí být naprosto čistá, takže vezmeme CIF a vydrhneme, dříve jsem používal i tvrdou gumu, nebo i nejjemnější smirkový papír.

A vyvrtáme otvory. Kdybychom dělali obrácený postup a nejdříve kreslili a potom vrtali, hrozí že se nám vrták smekne mimo vyleptané cestičky.


Nyní papír s předlohou odlepíme a ponecháme si jako vzor pro kreslení.


Popisovačem cestičky plošného spoje pečlivě obkreslíme okolo předvrtaných otvorů podle předlohy.
Máme nakresleno, připravíme si vaničku a leptací roztok. Nezapomeňte že je tato kapalina zdraví škodlivá, agresivně reaguje na všechny kovy a nejde při potřísnění vyčistit




Na zadní stranu destičky si uděláme z přelepek očko aby se s ní lépe manipulovalo při leptání
Destičku položíme na hladinu, nepotopí se. Je vhodné destičkou na hladině trochu pohýbat aby zmizely případné vzduchové kapsy. Občas kontrolujeme proces leptání, čas může být různý v závislosti na teplotě, stavu leptacího roztoku a podobně.

Vyleptanou destičku opláchneme ve vodě a vysušíme. Poté desku zkontrolujeme, odstraníme případné zkraty proškrábnutím, a preventivně testujeme zkoušečkou vodivosti. Pokud nebudeme hned zpracovávat, můžeme natřít kalafunou rozpuštěnou v acetonu čímž zabráníme oxidaci

Nyní můžeme s hotovou deskou pracovat. Doufám že vám tento návod pomohl :).

Komentáře

  1. Zdravím. Takto som si vyrábal plošné spoje veľmi, veľmi dávno. (1970) To boli dostať trubičkové perá.( č.6,8,10 ) Dala sa doň acetónová farba a kreslilo sa.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat