Konvertor CCIR/OIRT

Konvertor normy VKV s LA1185.


Konvertor převádí VKV frekvence 88-108 MHz na frekvenci 66-73 MHz. Je tedy možné dnešní vysílání přijímat na starých přijímačích s východní normou. Ke konverzi se využívá obvod firmy Sanyo LA1185 který je primárně určen pro FM přijímače ve spotřební elektronice. V našem případě je určen k jiné funkci, velmi zjednodušeně odečítá frekvenci krystalového oscilátoru od přijímaného signálu. Například s krystalem 20MHz se vysílač na frekvenci 90 MHz převede na frekvenci 70 MHz. Stará norma má ovšem pásmo užší a nová se do něj nevejde, pokud nemáme oblíbenou určitou stanici a nestačí nám omezený rozsah příjmu od 93-100 MHz s krystalem 27 MHz, musíme použít celkem tři krystaly s přepínačem. Tři krystaly 20, 27 a 35 MHz dokáží pokrýt celé pásmo 88-108 MHz. Ve svém vzorku jsem použil právě krystal 27 MHz pro příjem rádia Blaník na frekvenci 93,9 MHz. Zapojení je převzato z časopisu "Elektronika dla wszystkich" čísla 1/2000. Zapojení jsem doplnil o stabilizátor s 78L05 a plošný spoj vytvořil na co nejmenší rozměry aby se konvertor vešel i do malých přijímačů, finální rozměr je pouhých 3,5 x 3 cm. Schéma zapojení je zde, v původním zdroji bylo doporučené doplnit  plechové přepážky mezi jednotlivé cívky ale já jsem žádný problém s ovlivněním cívek nezaznamenal. Na plošném spoji jsou umístěné tak aby se vzájemně neovlivňovaly.


Jako vstupní anténa může posloužit teleskopická anténa z vraku radiopřijímače nebo i dlouhý drát. Výstupní svorku OUT přivedeme vodičem přímo na anténu přijímače. Kondenzátory jsou všechny keramické, snažíme se přesně dodržet hodnoty, odvíjí se od nich vlastnosti laděných obvodů. Pokud máte hrst keramik z číny za dolar tak musíte měřit a hodnoty vybrat, jejich tolerance jsou velké. Cívka L1 a L2 má 4 závity lakovaného vodiče 0,8mm na průměru 4,5mm a L3 má 6 závitů stejným vodičem. Navinul jsem je na vrtáku 4,5 mm a mírně roztáhl do rozměrů v plošném spoji. Všechny cívky musí mít stejný smysl otáček. Krystal můžete použít jeden nebo podle nákresu tři krystaly s přepínačem.



Pod textem je převodní tabulka frekvencí s použitými krystaly.





Při oživování nalaďte nějakou stanici a roztahováním či stlačováním cívek L1 a L2 nastavte nejsilnější příjem. Pokud budete konvertor napájet menším napětím než 7V tak se nemusí osazovat stabilizátor IO2 s C11 a C12. Přístroj dobře pracuje již od napětí 3V, minimum je 1,5V podle katalogu ale nezaručuji správnou funkci. Maximum čipu je pak 8V ale nedoporučuji. Plošný spoj a rozmístění součástek je pod textem, tentokrát v rozlišení 600 DPI.

















Komentáře

  1. stavěl jsem, jako koupenou stavebnici v GM k vestavění do starého radiokazeťáku Sanyo, mohu potvrdit že funguje celkem obstojně, akorát to přepínání krystaly je nezbytností jak píšete. Ale já se spokojil jen s dolním rozsahem. Tohle zapojení plánuji, spíš na univerzálním tišťáku, obvod prodávají na aliexpress, 5 kusů cca za 50kč.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,

    vůbec neumím pájet, dá se někde objednat sestavený konvertor?

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mám ale horšie skúsenosti s konvertorom J-246 kúpeným v slovenskom Avelmaku Snina. 2 kusy stavebníc, ktoré mi došli poštou, po zostavení podľa návodu nešla ani jedna. Všetko moje experimentovanie s cieľom oživiť obvod zlýhalo! Neviem či je to poľskou produkciou, alebo slovenskou distribúciou. Ked som to reklamoval cez mail v ich eshope, tak len vyhýbavo napísali, že všetky ich stavebnice fungujú. snáď som to mal kúpiť predsa len v gme, alebo flajzare.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapojení je koukám stejné jako zde na blogu, možná bude problém v plošném spoji ale také v nevhodných součástkách. Jsem zvyklý před osazením všechny odzkoušet a do stavebnic sypají součástky jak je napadne.

      Vymazat

Okomentovat