Co je uvnitř?

Cestovní radiobudík.



Dostalo se ke mě několik reklamních cestovních radiobudíků které jistě mnozí znáte z nichž začal jeden stávkovat. Začal chrčet reproduktor a hodiny si ukazovaly co chtěly. Tak tedy vzhůru na pitvu. 


Přístroj je modulový, lze ho použít jako cestovní s výstupem na sluchátka a nebo jako stolní v držáku s připojeným modulem pomocí konektoru s reproduktorem a teleskopickou anténou. bez tohoto modulu slouží jako anténa kabel sluchátek.


Ztratilo se mi několik fotografií z průběhu rozebírání ale vlastně o nic nešlo. Několik šroubečků a vnitřek vypadl na stůl. Okamžitě upadly tenoučké vodiče spojující modul tuneru s hodinami a bateriemi. 


Pohled na piezoelement signalizace budíku zatavený v krytu.  


Pohled na hlavní desku přijímače FM se zesilovačem a tlačítkovou sadou ovládání hodin a budíku. Na této straně je vidět obvod TDA2822 což je zesilovač pro sluchátka, případně reproduktor pro přenosné aplikace s nízkým napájením. Obvod je zapojen do můstku pro větší výkon, stereofonní reprodukci tedy nečekejme ani do sluchátek. Dále vidíme jack konektory pro sluchátka a propojení modulu reproduktoru. Také potenciometr hlasitosti s vypínačem a pasívní obvody pro jednotku FM která se nachází na straně plošných spojů. 


Na straně plošných spojů je integrovaný obvod CD 9088 což je kompletní příjímač laděný varikapy a ovládaný tlačítky. Jeho ekvivalentem je TDA7088T který je následovníkem známého obvodu TDA7000. Obvod je v pouzdře pro povrchovou montáž a dokáže fungovat již od napětí 1,8V. 


Pohled na modul hodin.


Pohled do útrob přídavného modulu. Reproduktor s anténou.  


Reproduktorek s plastovou membránou hraje hrozně i jako funkční. Membrána je zřejmě teplem zdeformovaná. Už leží v popelnici spolu se zbytkem mimo desky tuneru u které se pokusím odstranit přerušovaný příjem a použiji u dalšího projektu. 
Užitná hodnota celého tohoto přístroje je malá, obvod jako takový není špatný ale příjem je málo citlivý a při použijí sluchátek jako antény je při cestování nepoužitelný. Vestavěný reproduktor spíš hlučí než hraje a hodiny pokud jdou jsou na stole nepraktické.


Komentáře

  1. To je přesné. Normálně slušné rádio a reprem to poserou. ten polypropylen je na dvě věci. Ale když se vymění, hraje obstojně. Mám podobné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkušebně jsem připojil malý reproduktor z tranzistoráku se slušným zlepšením reprodukce.

      Vymazat

Okomentovat