Philips 22AH861

Oprava stolního radiomagnetofonu Philips 22AH861


Dostal se ke mě tento přístroj rakouského výrobce z roku 1977. Na první pohled ušmudlaný a od barvy, zřejmě dílna a ustřižená síťová šňůra. Po připojení na síť ožil, rádio hrálo pěkně, kazeta měla snahu něco dělat.


Předpokladem byly rozblemcané veškeré gumy a řemínky mechaniky což se ukázalo jako částečná pravda. Řemínky již byly kdysi vyměněny ale měnit se budou stejně. Přítlačná kladka to měla za sebou stejně tak jako původní mazivo mechanických částí které se proměnilo v lepidlo.



Přístroj překvapil kompletně funkční elektronickou částí. Dokonce ani preventivní změření ESR kondenzátorů neobjevilo jediný vadný kus. Koncový zesilovač obsahuje originální obvod TBA810 z dílny Hitachi který slibuje 7W výkonu na kanál a fyziologickou regulaci hlasitosti. Možná je to můj dojem ale zvukově je na tom lépe než československá kopie MBA810 který trpí na značné zkreslení již od poloviny výkonu. Na fotografii je pohled do útrob přístroje. V horní části je vidět deska koncového zesilovače. Deska přijímače je skryta pod tlačítky funkcí.


Detailnější pohled na desku koncového zesilovače s TBA810. Všechny moduly jsou spojené konektory včetně kazetové mechaniky kterou lze bez nejmenších potíží vyjmout.


Pohled na zastrčený modul jednotky VKV laděný varikapy a ladící kondenzátor rozsahů AM.


Deska stereofonního dekodéru TDA1005. propojení s hlavní deskou jeprovedeno ovíjenými spoji.


Postupná výměna řemínků. Mechanika jen málo změnila podobu od prvních kazetových magnetofonů Philips.


Původní přítlačná kladka je rozteklá takže musí být nahrazena. Rozměry pasuje kladka do magnetofonu Tesla SM260 kromě šířky. Bylo nutné odbrousit čela původní kladky a na stávající nalepit.



Povedlo se, kladka zpět v držáku.


Kladka je na místě, bude se provádět zpětná montáž okolních součástek.


Zbývá vyměnit síťovou šňůru.


Hotový přístroj. Rozhodně neoplývá krásou, nejlepší léta už má za sebou ale je plně funkční s citlivým přijímačem a výborně hrající.














Komentáře

Okomentovat