Výroba plošných spojů nažehlením toneru laserové tiskárny.

Alternativní metoda kusové výroby DPS.


Tento způsob umožňuje vyleptat i poměrně kvalitní plošný spoj. Na laserové tiskárně si nastavte co nejkvalitnější tisk a vytiskněte na lesklý papír. Možností je více, já používám prázdné archy od samolepícího papíru do tiskárny nebo lesklý reklamní leták. První možnost dává lepší výsledky ale toner je velmi náchylný na setření. Předloha DPS musí být zrcadlově otočená protože spoje budeme nažehlovat. 




Předlohu opatrně umístíme na předem očištěnou a odmaštěnou destičku a zajistíme proti pohybu. Žehličkou potom toner nažehlíme na destičku. Je vhodné použít pečící papír jinak vám doma za špinavou žehličku nepoděkují. Žádný spěch, je potřeba pečlivě toner zažehlit, trpělivost přináší úspěch. 




Po přežehlení dáme destičku s papírem odmočit. Doba odmočení záleží na použítém papíru, arch od samolepky se odlepí poměrně rychle, reklamní leták trvá déle. Můžeme si pomoci jemným promnutím prsty. Na obrázku níže je vidět krásně odlepený papír od destičky. 




Pod textem je vidět výsledek, přenesený toner na destičku. Než budeme leptat tak je vhodné spoje prohlédnout a případné nedokonalosti opravit popisovačem. Lze použít i tenký lakový popisovač.




Proces leptání je stejný jako u klasické metody, lepší je destičku položit na hladinu, odpad z leptání pak sedá na dno což proces urychluje. Doba leptání záleží na stavu leptací lázně i teploty okolí. 




Hotový plošný spoj, pokud nebudeme ihned pájet tak natřeme destičku roztokem smíchané kalafuny s lihem nebo acetonem.



Komentáře