Indikátor hladiny kapaliny.

Jednoduchý způsob indikace množství kapaliny v nádobě či nádrži.



Kolega mě požádal o indikaci hladiny vody v nádrži na užitkovou vodu karavanu. Požadavek byl na sedm čidel i když aplikace dovede zobrazit až osm stavů. Doma jsem našel v šuplíku obvody ULN2803 a později ULN2001 se kterými jsem nakonec konstrukci vytvořil. Funkce je jednoduchá, integrovaný obvod je řada darlingtonových spínačů jejichž vstupy jsou aktivovány napětím přivedeným přes vodivou kapalinu a které rozsvítí LED diody. Kontrolu doporučuji provádět přes tlačítko, nepřetržitý provoz způsobuje korozi čidel.




Zapojení je naprosto jednoduché, funguje na první zapojení. Obvod je napájen napětím 12V z palubní sítě karavanu. Při oživování jsou nutné dvě podmínky. Obvod nemá ochranu proti přepólování, obvod se spolehlivě zničí. Dále se nesmí přímo propojit vývod napájecího napětí na vstupy obvodu 1-7 ( či 1-8 ) jehož čidlo se dává na nejspodnější pozici v nádobě. Tento vývod je označen na desce šipkou.




Shora je první varianta se sedmi LED diodami, do desky lze osadit jak obvod ULN2803 tak ULN2001,2003 a podobně, potom zůstanou horní otvory IO v desce neosazené. Druhá je varianta s osmi LED diodami, tam je možné použít pouze obvod typu ULN2803. Desky plošných spojů jsou uložené v 300DPI







Komentáře

  1. Dobrý den, bylo by možné to použit na něření benzinu v nádrži??? Děkuji Jirka

    OdpovědětVymazat
  2. proč se asi v nádrži používá plovák?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat