Targa MP3-H2010

Dnes se podíváme do útrob multimediálního přehrávače který v roce 2007 prodával obchodní řetězec Lidl. 

Jedná se tradičně o levné ale přesto na tu dobu dobře vybavené zařízení. Přehrávání MP3, WAW či WMA je takový standard, také ale slouží jako prohlížeč obrázků či elektronických knih a přehrávač videa Motion JPEG. Dále jako kvalitní záznamník který pracuje jak s vestavěným mikrofonem tak s přípojkou pro vnější zdroj signálu. Kromě běžných funkcí je zařízení možné používat jako přenosný disk s rozhraním USB 2.0 nebo jako fotobanku kdy umožňuje pomocí USB-Host přímé připojení k fotoaparátu. Obsahuje 1,8” pevný disk o kapacitě 20 GB, slot pro SD kartu  a nebo může číst přímo z flash disku. 2” TFT barevný displej s rozlišením 640 x 240 pixelů, vestavěný li-pol akumulátor s možností nabíjení z adaptéru nebo USB. Výstup 3,5 jack na sluchátka. 



Po odklopení zadního krytu je vidět akumulátor a pevný disk. Samotný HDD je pak na dalších fotkách. Disk je velmi rychlý, škoda že jej brzdí samotný HW. 

 
Popis samotného HDD jsem si dovolil převzít ze stránek výrobce. 
Pevné disky Toshiba řady MK-GAL jsou dostupné v kapacitách 10 - 30 GB, nabízejí rychlost otáčení 4200 ot/min s průměrnou vyhledávací dobou 15 ms a vybaveny jsou vyrovnávací pamětí o velikosti 2 MB. Disk je opatřen přípojným rozhraním ATA-6, fungujícím na protokolu ATA-100 (UDMA-5) s maximální rychlostí samotného disku 283 Mbit/s. Model MK2008GAL disponuje spotřebou pouhých 1.0 W při průměrném zatížení disku (v stand-by stavu pouhých 0.12 W). Disky tohoto formátu pracují s takzvanými "Femto-Slider" raménky, které nadnášejí těsně nad povrchem disku se pohybující čtecí a zapisovací hlavičky. Díky této podpoře disky vydrží nárazy až 500 G, což je při použití v tak mobilních podmínkách jako jsou PDA či MP3, do jisté míry i u subnotebooků nezbytné. Díky technologii "Pulse Width Modulation" je možné regulovat pohon os disku a přizpůsobovat jej aktuálním potřebám čtení či zápisu rychleji a úsporněji než se současnými mechanismy. Díky "Fluid Dynamic Bearing" aneb kapalinovému dynamickému ložisku má být tento disk extrémně tichý i při plném provozu - hlučnost tohoto modelu se pohybuje okolo 14-20 dBA.
Mohu potvrdit že disk není skutečně téměř slyšet. 

Po vyjmutí HDD v gumovém pouzdru se odhalí samotné deska elektroniky přístroje. Kromě slotu pro paměťovou kartu zabírá největší plochu integrovaný obvod grafické paměti 256 MB GDDR SDRAM. Druhý hlavní obvod je zákaznický integrovaný obvod a je srdcem celého přehrávače. Obsahuje v sobě ROM i RAM, generátor hodin či funkce pro snížení spotřeby a podobně. Zbytek elektroniky tvoří nezbytná bižuterie jako obvody nabíjení akumulátoru, řadič displeje. 

Pohled na samotné obvody. CPU byl vyroben přímo pro tento přístroj, nenalezl jsem žádné informace. Zajímavostí je použití pouze grafické paměti, jiná paměť se v přístroji nenachází. 


Nyní k samotné funkci přehrávače. Systém je postavený na Linuxu. Po zapnutí se objeví základní menu. Rast displeje se jeví z blízka velmi hrubý, ale ve skutečnosti to není tak zlé. Jednou z funkcí je ale i možnost četby elektronických knih. To nemohu doporučit pokud nechceme skončit na očním. Zleva se nabízí funkce diktafonu, práce s hudební knihovnou, zálohy, playlist hudebního přehrávače, průzkumník souborů, naposledy přehrávaný soubor, e-book, nastavení a fotoalbum. Jeho snímek je hned druhý pod tímto. Nastavení přístroje je opravdu bohaté, od druhu přenosu do počítače přes nastavení displeje po uživatelský ekvalizér. Upgrade firmware je samozřejmostí. Přístroj umožňuje mimo nahrávání z mikrofonu i záznam z externího zdroje do formátu WAV, ADPCM nebo MP3. Možnosti jsou zkrátka převeliké. 


Zde například zobrazení průzkumníka souborů, zobrazení kapacity úložistě a přehrávače hudby 



Musím říct že zvuk je hezký. Výrobce slibuje až 12 hodin provozu, disk se v nečinnosti zastavuje, akumulátor je ovšem po letech dávno za zenitem. Během nabíjení přes USB není možné využívat přehrávač, automaticky se nastaví jako externí pevný disk. Pro přehrávání videa musí být rozlišení MJPEG 640 x 240 pixelů a příponou jpgg. Jinak se soubor nezobrazí.  Celkově je to ale hezký a praktický přístroj, v dané době nabízel velkou užitnou hodnotu. 








Komentáře